Perły to unikalne w skali światowej kamienie szlachetne wytwarzane przez żywe organizmy.
Są one naturalnym wytworem perłopławów, małży morskich i słodkowodnych. Każdy gatunek małża wytwarza perły o innej barwie, na którą wpływ ma także środowisko naturalne, na przykład temperatura, skład wody czy głębokość na jakiej perła powstawała.
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje pereł morskie i słodkowodne.
Perły słodkowodne hoduje się w rzekach i jeziorach, których wody spełniają kryteria bardzo szczegółowo opracowane dla poszczególnych rodzajów małż. Skład chemiczny wody, jej temperatura i czystość to tylko niektóre z nich.
Najczęściej spotykane perły słodkowodne pochodzą z Chin, Rosji, Mongolii, Kanady i USA. W zależności od środowiska i miejsca pochodzenia.
Przeważnie mają słabszy poblask niż perły słonowodne, są mniejsze od pereł Akoya, a uzyskanie idealnej krągłości jest praktycznie niemożliwe. Ich oryginalne kształty i kolory (występują we wszystkich barwach), a także stosunkowo niska cena spowodowały, iż są to najczęściej spotykane perły w wyrobach jubilerskich na świecie.
Dorastają do wielkości od około 3,0-7.0mm
Wśród pereł morskich, ze względu na obszar geograficzny z którego pochodzą, stosuje się podział na trzy podstawowe grupy:
Perły tahitańskie które zwykle są większe i droższe od pozostałych. Ich rozmiar szacuje się między 8 a 25 mm ( 25 mm to największa znaleziona Tahitańska perła). Przeciętny rozmiar to 12 mm. Pochodzą z gorących wód atoli i lagun.
Te najbardziej znane czarne perły to w rzeczywistości opalizujące odcieniami grafitu, purpury i srebra. Ich nieporównywalnie piękna barwa to efekt pracy samej natury. Są perłami jadrowymi o grubej warstwie masy perłowej.
Kolorystyka najczęściej spotykanych pereł Tahiti
Czarne perły Szare (stalowe) Oberżyna Pistacja Peacock Srebro
Klasyfikacja pereł Tahiti
A B C D
A - perła nie posiada defektów powierzchni lub występują delikatne niedoskonałości, skoncentrowane na nie więcej niż 10% powierzchni. Połysk bardzo dobry.
B - perła posiadająca kilka niedoskonałości lekkich, skoncentrowanych na co najwyżej 30% powierzchni. Połysk dobry lub średni.
C - perła z delikatnymi defektami skoncentrowanymi na nie więcej niż 60% powierzchni. Połysk średni.
D - perła przedstawia delikatne niedoskonałości skoncentrowane na więcej niż 60% powierzchni, bez głębokich wad lub delikatne i głębokie wady występujące na nie więcej niż 60% powierzchni. Połysk słaby.
Perły japońskie (znane pod nazwą Akoya). Perły te charakteryzują się idealnie okrągłym kształtem, wysokim połyskiem i głębią koloru a ich wielkość wacha się od 6.0-8.5mm. Perły Akoya hodowane są głównie w Japonii i Chinach. Poblask pereł to przeważnie kolory różu i zieleni co w kombinacji z właściwym kolorem perły daje wrażenie koloru: biały-róż; zieleń, kremowy-róż; zieleń, żółty-zieleń; róż. Przeważnie główna barwa pereł Akoya jest kolor biały, żółty, różowy, kremowy.
Klasyfikacja pereł AKOYA
AAA -diamentowy (bardzo dobry)
AA -szklisty (dobry)
A+ -tłusty, woskowy (średni)
A -perłowy lub jedwabisty (słaby)
Kolorystyka najczęściej spotykanych pereł Akoya
Perły Mórz Południowych (South Sea) wywodzące się z wybrzeży Australii i wysp Polinezji.
Ich standardowa wielkość szacuje się między 10 a 20mm.
Uznawane są za jedne z największych okazów na świecie.
Charakteryzują się piękną barwą od bieli przez ecri po odcienie pomarańczy-brzoskwini. Na aukcjach światowych zyskują najwyższe ceny.
Kolorystyka najczęściej spotykanych pereł South Sea
Shell pearls to perły z muszli całkowicie wytwarzane przez człowieka z materiału identycznego jak naturalny. Perła ta pochodzi z Wietnamu, gdzie muszle perłopławów są przetwarzane na masę perłową (skład muszli jest identyczny jak perły) z której formowana jest perła. Ponieważ jest to wyrób człowieka, perły te charakteryzują się idealną kulistością i występują w każdej kolorystyce.
Ważnymi kryteriami, mającymi wpływ na wartość perły są jej masa (wielkość) i forma. Generalnie można powiedzieć, że im perła jest większa, a jej kształt bardziej symetryczny i zbliżony do ideału, tym jest cenniejsza. Przy ustalaniu wartości perły brane są także pod uwagę grubość powłoki (perły hodowlane) oraz budowa i wygląd jej powierzchni.
Duże znaczenie mają także barwa perły, jej odcień oraz jakość połysku.
UWAGA
"Perły Majorka"
Od pewnego czasu nasila się niebezpieczne zjawisko wprowadzania do obiegu handlowego imitacji pereł naturalnych czy hodowanych. Imitacje te powstają najczęściej przez nakładanie na jądra sztucznych substancji (odbywa się po-przez wielokrotne i naprzemienne kąpiele i suszenia).
„PerÅ‚y Majorka" (perles de majorcan) sÄ… imitacjami wytwarzanymi z plastiku, szkÅ‚a lub porcelany powlekanych perÅ‚owÄ… esencjÄ… (essence d'orient) albo emaliÄ… bizmutowÄ… o barwie biaÅ‚ej, kremowej, szarej, czarnej, szampaÅ„skiej itp. Efekty optyczne, typowe dla pereÅ‚ naturalnych i hodowanych (poÅ‚ysk, orient, overton), uzyskuje siÄ™ przez wielokrotne nakÅ‚adanie cienkich warstewek bezbarwnego octanu celulozy (celuloid bezpieczny) i zaprawianego guaninÄ… azotanu celulozy (celuloid).
Są to ...produkty, całkowicie lub częściowo wytworzone przez człowieka naśladujące wygląd, barwę i efekty optyczne pereł naturalnych lub hodowanych, lecz nie posiadające ich właściwości fizycznych i chemicznych, nawet jeżeli zostały wytworzone z użyciem substancji naturalnych.
Dokonując zakupu w naszyn sklepie do każdego zakupu biżuterii z pereł otrzymują Państwo firmowy certyfikat ich autentyczności.
|